Home / Kultura / DIREKTOR KC PEĆINCI JOVAN DEVRNJA: CILJ NAM JE DA “PEĆINAČKO KULTURNO LETO” POSTANE TRADICIONALNA MANIFESTACIJA
devrnja

DIREKTOR KC PEĆINCI JOVAN DEVRNJA: CILJ NAM JE DA “PEĆINAČKO KULTURNO LETO” POSTANE TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Meštani opštine Pećinci imali su priliku da tokom leta u periodu od 16. jula do 20. avgusta prate blizu 20 kulturno – umetničkih sadržaja koji su činili pragram ovodišnjeg “Pećinačkog kulturnog leta 2016”.

Od slikarskih izložbi, preko dečijih radionica i predstava za decu i odrasle, sve do muzičkih koncerata duhovne, tamburaške, evergrin, starogradske, pop i rok muzike nizali su se porgrami kako u Pećincima, tako i u još 5 mesnih zajednice ove sresmke opštine: Karlovčiću, Donjem Tovarniku, Kupinovu, Šimanovcima i Brestaču. Svoj epilog ova manifestacija dobila je 20. avgusta kada su Pećinci na završnoj mamnifestaciji bili domaćini članovima preko 15 kulturno – umetničkih društava i blizu 20 udruženja žena.

O tome da li je ovogodišnji program ispunio očekivanja direktora Kulturnog centra Pećinci kao organizatora i realizatora ove manifestacije, redakcija Pećinačkog info portala razgovarala je sa Jovanom Devrnjom, direktorom ove ustanove.

PIP: Pre nekoliko dana završeno je “Pećinačko kulturno leto 2016”. Kakvi su prvi utisci?

– Kulturni centar Pećinci je uspešno realizovao manifestciju “Pećinačko kulturno leto”. Trudili smo se da programe i sadržaje prilagodima svim kategorijama publike. Posebnost ovogidšnjeg Kulturnog leta je u tome što smo manifestaciju proširili na još 5 mesnih zajednica u našoj opštini čime smo ispunili obećanje od prošle godine da naše programe bogatimao i proširujemo i na ostale mesne zajednice kako bi kultuni sadržaji bili dostupni što većem broju naših meštana.

NASLOVNA

PIP: Kruna “Pećinačkog kultunog leta” je, svakako, završetak ove manifestacije koja je naišla i na podršku lokalne smaouprave opštine Pećinci?

– Lokalna smaouprava je oprepoznala značaj ove manifestacije koju Kulturni centar već drugu godinu za redom organizuje i svsrdno pomogla u realizaciji završetka  same manifestacije koja jeokupila udruženja ne samo iz naše opštine, već iz svih krajeva Srbije, a posebno mi je drago što se među njima našlo i jedno udruženja žena iz Republike Srpske (UŽ “Beli anđeo” Dvorovi). Pored mnogobojih kulturno – umetničkih društava iz naše zemlje, svakako da treba naglasiti da nam je iz susedne Republike Srpske gostovalo i kulturno umetničko društvo. Zahvanost dugujemo i pećinačkim lovcima koji su za sve goste i učesnike pripremili lovački paprikaš.

PKL

PIP: Ove godine kultuno – umetnički sadržaji u 5 mesnih zajednica van Pećinaca u kojima su se realizovale aktivnosti bili su posećeniji nego u samim Pećincima?

– To je samo pokazatelj da su male sredine, da tako kažem, bile pomalo zapostavljene, te smo iz tog razloga akcenat, pored Pećinaca, ove godine stavili na još 5 sela pećinačke opštine, imajući u vidu da su meštani tih sela željni kulturnih sadržaja, pogotovu mladi. Cilj je da se naši programi sledeće godine u okviru ove manifestacine prošire na sve mesne zajednice. Gledaćemo da 2017. godine otvorimo i zatvorimo manifestaciju u Pećincima, a da ostale programe realizujemo po svim mesnim zajednicama naše opštine.

DSCN1691

PIP: Kako biste uporedili prošlogošdnje s ovogodišnjim “Pećinačkim kulturnim letom”?

– Što se tiče kvaliteta, smatram da su podjeako kvalitetni sadržaji bili i prošle, ali i ove godine. Trudili smo se da sadržaji ove godine budu drugačiji u odnosu na prošlu, ali nismo manjkali za kvalitetom. Po broju sadržaja, ove godine realizovano je oko 20 akitvnosti što je u odnosu na prošlu godinu veći broj realizovanih manifestacija. Ove godine akcenat je stavljen na muzičke sadržaje, a već sledeće akcenat će biti stavljen i na gostovanja književnika.

DSCN1416

PIP: Za koje sadržaje je publika bili najviše zainteresovana?

– Ovogodišnje “Pećinačko kulturno leto” pokazaje da su svi sadržaji realizovani u mesnim zajednicama van Pećinaca bili izuzetno posećeni. Što se tiče pećinačke publike, najviše interesovanje vladalo je za muzičkim sadržajima. Smatram da je neophodno više pažnje posvetiti mladima i sadržajima koji će sledeće godine njima biti interesantni.

publika

PIP: Tokom manifestacije pretežno su se nizali amaterski programi. Da li sledeće godine možemo očekivati profesionalne programe?

– Smatram da Pećinci kao opština zaslužuju i takve programe, tako da ćemo se potrduiti da u našu opštinu, kao nekada, dovedemo profesionalne predstave i estradne umetnike ili poznate pop rok grupe. Time ćemo samo poboljštao kvalitet ove manifestcije koja polagano prerasta u tradiciju. Moja želja je da ova manifestacija postane tradicionalna sa što više posetilaca i gostiju kako bi “Pećinačko kulturno leto” bilo prepoznatljivo i van granica naše opštine.

Okrugli sto

 

Opis slobodan

Check Also

KCP

SUTRA POČINJE PEĆINAČKO KULTURNO LETO

39. Zonskom smotrom folklornih društava Srema u Kulturnom centru u Pećincima,u subotu, 24. juna sa početkom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *