Home / Poljoprivreda / APEL NA POLJOPRIVREDNIKE DA SE TOKOM ŽETVE PRIDRŽAVAJU MERA ZAŠTITE OD POŽARA
spaljivanje biljnih ostataka

APEL NA POLJOPRIVREDNIKE DA SE TOKOM ŽETVE PRIDRŽAVAJU MERA ZAŠTITE OD POŽARA

Iz Odeljenja za privredu Opštinske uprave u Pećincima apeluju na poljoprivredne proizvođače koji učestvuju u radovima žetve i vršidbe, da obrate pažnju na opasnosti od nastanka požara, koji su česta pojava u ovom vremenskom periodu a mogu da zahvate useve, voćnjake pa i poljoprivredna domaćinstva i podsećaju da po članu 50. Zakona o zaštiti od požara, spaljivanje žetvenih ostataka predstavlja prekršaj za koji je zakonom propisana novčana kazna.

Najčešći uzroci nastajanja požara u toku žetvenih radova su: nepažnja, namerno spaljivanje strnjišta, tehnička neispravnost poljoprivrednih mašina koje učestvuju u žetvi, neodgovarajuća primena preventivnih mera zaštite od požara.

Iz Sektora za vanredne situacije MUP-a podsećaju učesnike u žetvi da su kombajni i traktori koji obavljaju vršidbu, obavezni da imaju ispravnu protivpožarnu opremu i to (aparat S-9, ašov i lopatu) i moraju biti snabdeveni odgovarajućim hvatačima i prigušivačima varnica, kao i da po završetku žetvenih radova poljoprivredne mašine udalje na bezbedno mesto.

Zabranjeno je pušenje, paljenje vatre i korišćenje sredstava sa otvorenim plamenom u blizini strnih useva, za vreme žetvenih radova i pri prevozu useva i njihovom uskladištavanju.

Individualni poljoprivredni proizvođači uskladištavanje strnih useva mogu vršiti u svojim dvorištima na odstojanju od najmanje šest metara od drugih objekata i kuća. U slučaju nastanka požara zbog nepoštovanja navedenih protivpožarnih pravila, protiv neodgovornih pojedinaca i preduzetnika biće preduzete odgovarajuće mere u skladu sa zakonom, odnosno pokrenuti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Kazna za fizička lica za izazivanje požara iznosi do 50.000 dinara a za pravna lica je znatno veća i kreće se od 300.000 do million dinara.

Opis slobodan

Check Also

zemljiste

PEĆINCI: PRIJAVE ZA BESPLATNU ANALIZU PLODNOSTI ZEMLJIŠTA TRAJU DO 30.SEPTEMBRA

I ove jeseni, Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci, Opštinska uprava opštine Pećinci, i opštinska Agencija …

1 komentar

  1. A sta ako u selu izmedju kuca ima ovrsen jecam dali onda treba da se strahuje oceli mi se jednog jutra kuca zapaliti ograda ili nesto trece.hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *