Home / Brestač

Brestač

BRESTACBrestač je naseljeno mesto u opštini Pećinci, u sremskom okrugu u Vojvodini, Srbija. Prema popisu iz 2011. bilo je 934 stanovnika.

Prema predanju, Brestač je dobio naziv po tri velika bresta, koja su se videla sa velike udaljenosti i služili su kao orijentir. Trenutna osnovna škola u Pećincima je premeštena baš iz ovog sela. U centru sela se nalazi spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu, a takođe se tu nalazi i bezdan iz kog je nekad tekla prirodno čista izvorska voda, ali je izvor presušio. U centru Brestača se takođe nalazi i crkva posvećena Sv. Arhangelu Gavrilu. Podignuta je 1792, nakon što je porušena prethodna, drvena, sagrađena 175o. Mesto je imalo crkvu još za vreme Brankovića, početkom 16. veka. Nakon turske okupacije, crkva je registrovana u fiskalnom popisu iz 1566. Sadašnji ikonostas delo je drvorezbara Pavla Bošnjakovića iz 1822. Ikone su radili slikar Konstantin Lekić i zlatar Dimitrije Davidović, 1834. Stojan Aralica, koji je u Brestaču učiteljevao od 1904-1909, oslikao je patrona crkve, sv. Arhangela Gavrila, iznad ulaznih vrata crkve sa južne strane. Osim ove crkve, selo je imalo i kapelu posvećenu sv. Petki. Kapela je zadužbina meštana Pavla Radivojevića. Sagrađena je polovinom 19. veka, a porušena 1948, kad su nove vlasti odlučile da na njenom mestu podignu tzv. Dom kulture.

U naselju Brestač živi 821 punoletni stanovnik, a prosečna starost stanovništva iznosi 38,6 godina (36,8 kod muškaraca i 40,4 kod žena). U naselju ima 308 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,46.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine).