Home / Društvo / DANI OPŠTINE PEĆINCI: PETNAEST DOGAĐAJA OD 16. DO 22. MAJA
1

DANI OPŠTINE PEĆINCI: PETNAEST DOGAĐAJA OD 16. DO 22. MAJA

OBELEŽAVANJE DANA OPŠTINE PEĆINCI POČELO OTVARANJEM IX LIKOVNE KOLONIJE U KUPINOVU

Svečanim otvaranjem IX Likovna kolonija Kupinovo 16. maja zvanično je počelo i obeležavanje Dana opštine Pećinci 22. maja, Svetog Nikole letnjeg. Na Likovnoj koloniji, koju pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci organizuju Udruženje za kulturni razvoj „Kolonija Kupinovo“ i Turistička organizacija opštine Pećinci, tokom 4 dana 15 slikara iz cele Srbije stvarali su svoja dela inspirisani atmosferom Kupinova i Obedske bare. Koloniju je otvorila predsednica opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički, koja je umetnicima poželela dobro druženje i puno inspiracije, i da iz Kupinova i opštine Pećinci ponesu samo lepe uspomene.

„Likovna kolonija na najbolji mogući način promoviše opštinu Pećinci kroz umetnička dela koja ovde nastaju. Jedan deo slika posle svake Kolonije ostaje lokalnoj samoupravi i bude izložen u zgradi opštine tako da svi koji dolaze u Opštinu mogu da uživaju u njima. Pored toga, umetnici iz cele Srbije se ovde druže i stvaraju nekoliko dana, a kada odu pričom o onome što su ovde doživeli prenose pozitivne vibracije na ljude u svojoj okolini. Nadamo se da će i neki od tih ljudi poželeti da nas posete i da dožive Kupinovo, Obedsku baru i opštinu Pećinci“ – izjavila je prva žena pećinačke opštine.

Predsednik Udruženja za kulturni razvoj „Kolonija Kupinovo“ Duško Križan kaže da je na ovogodišnjoj Koloniji, u odnosu na prethodne, u potpunosti izmenjena postava umetnika učesnika.

„Procena organizatora, ali i dugogodišnjih učesnika Likovne kolonije, bila je da smo u prethodnom periodu zapali u tematsku kolotečinu, u istovetnost motiva i tehnika. Stoga smo odlučili da ove godine dovedemo potpuno novu postavu umetnika i očekujemo da će to doneti svež umetnički pristup, dok koncepcija Kolonije ostaje ista – ova manifestacija je i dalje jedno veliko druženje koje će, nadamo se, rezultovati vrednim umetničkim delima“ – rekao nam je Križan.

Turistička organizacija opštine Pećinci je suorganizator Likovne kolonije, a po rečima v.d. direktora TO Ljubice Bošković, ova kulturna manifestacija značajno doprinosi i razvoju turizma u pećinačkoj opštini.

„Manifestacioni turizam je jedan od veoma važnih pravaca razvoja turizma, a Likovna kolonija je jedna od manifestacija kojima zaista možemo da se ponosimo u opštini Pećinci. Upravo tokom trajanja Kolonije najavljene su nam organizovane posete nekoliko grupa dece – već sutra nam dolazi stotinak prvaka iz Beograda koji će, pored toga što će posetiti sve značajnije lokalitete u okviru jednodnevne turističke rute kroz našu opštinu, imati jedinstvenu priliku da vide kako umetnici stvaraju svoja dela što će, sigurna sam, za njih biti dragoceno iskustvo“ – kaže Bošković.

Ove godine na Likovnoj koloniji učestvovali su slikari Dimitrije Kolarević, Branislav Marković Umbra, Maja Ćuk, Gordana Zaklan, Branka Vojnović, Josip Kler, Jelisaveta Vićić, Harmoš Vilmoš, Miroslava Karajanković, Milijana Jovanović, Sonja Bregun, Dragan Tošić, Jasmina Pajović, Ljiljana Ćirić i Vladimir Vinkić, a na otvaranju Kolonije svi umetnici su se predstavili prisutnima sa po nekoliko rečenica.

Likovna kolonija je svečano zatvorena u subotu uveče, kada su u dvorištu Etno kuće u Kupinovu bila izložena umetnička dela nastala tokom ovogodišnje Kolonije.

2

TURNIR U ODBOJCI ZA ŽENE

Jedna od sportskih događaja koji su već tradicionalno sastavni deo obeležavanja Dana opštine Pećinci je turnir u odbojci za žene, koji svake godine okupi ekipe Opštinske uprave, javnih ustanova i preduzeća. Tako se i ove godine za titulu najboljih na sportskim terenima pećinačke osnovne škole takmičilo sedam odbojkaških ekipa – Opštinske uprave Opštine Pećinci, Doma zdravlja „Dr Dragan Funduk“, OŠ „Dušan Vukasović Diogen“ Kupinovo, STŠ „Milenko Verkić Neša“ Pećinci, OŠ „Slobodan Bajić Paja“ Pećinci, Predškolske ustanove i „Vlada Obradović Kameni“.

Za titulu najboljih na turniru, koji pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci organizuje Sportski savez „Razvoj sportova“, izborile su se odbojkašice Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ Pećinci, drugo mesto su osvojile odbojkašice pećinačkog Doma zdravlja, a treće mesto pripalo je ekipi Osnovne škole „Dušan Vukasović Diogen“ Kupinovo.

Pehare i medalje pobednicima uručili su zamenik predsednice opštine Pećinci Zoran Vojkić i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti pećinačke Opštinske uprave Snežana Gagić.

3

UDRUŽENJE ŽENA ULEPŠALO DANE OPŠTINE PEĆINCI


Drugog dana obeležavanja Dana opštine Pećinci, Kulturni centar organizovao je izložbu radova Udruženja žena sa teritorije pećinačke opštine, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Hol Kulturnog centra bio je ispunjen rukotvorinama žena svih šest udruženja – „Kolevka Srema“ i „Sremice“ iz Pećinaca, „Majka Angelina“ iz Kupinova, „Šimanovčanke“ iz Šimanovaca, „Veselice“ iz Deča i novoosnovano „Ogarčanke“ iz Ogara.

Ovu lepu manifestaciju danas je obišla i prva žena pećinačke opštine Dubravka Kovačević Subotički, koja se tom prilikom zadržala u razgovoru sa ženama svih šest udruženja i zahvalila im se na vrednom radu u očuvanju naše tradicije, kao i na današnjoj izložbi ali i dosadašnjoj uspešnoj saradnji na brojnim opštinskim manifestacijama.

Svaki štand u holu pećinačkog Kulturnog centra odisao je starim vremenima, vremenima naših baka, ali mogao je da se pronađe i poneki savremeni suvenir. Kako nam je rekla Vesna Radanov, predsednica Udruženja žena „Majka Angelina“, cilj svakog udruženja sa teritorije pećinačke opštine jeste da na najbolji način promoviše na raznim manifestacijama ne samo svoje radove, nego i opštinu iz koje dolazi, a današnja izložba, kako kaže, bila je prilika da daju svoj doprinos Danima opštine.

„S obzirom da izlažemo na različitim manifestacijama, danas je prilika da se svih šest udruženja okupi na jednom mestu, jer obično izlažemo na različitim manifestacijama a svaka od nas promoviše našu opštinu na svoj način“ – rekla je Radanov i dodala da se vezom, heklanjem, tkanjem i tradicionalnim sremskim kolačima, kao i raznim suvenirima trude da sačuvaju duh starih Sremačkih vremena od zaborava.

4

ŠAHOVSKI TURNI OKUPIO VELIKI BROJ MLADIH NA ŠETALIŠTU U PEĆINCIMA


Tradicionalno, povodom Dana opštine, na šetalištu pored Kulturnog centra u Pećincima Sportski savez „Razvoj sportova“ organizuje šahovski turnir, na kome se posebno takmiče juniori i seniori. Ovogodišnji turnir danas je okupio 23 igrača sa teritorije pećinačke opštine – 12 u seniorskoj i 11 u juniorskoj konkurenciji.

U seniorskoj konkurenciji pobedio je Lazar Pešterac iz Šimanovaca sa 9,5 poena iz 11 partija. Učinak ostalih šahista: Lazar Babić 9, Dejan Živanović i Živko Petrović po 8,5, Božidar Jovanović i Dejan Jovanović po 6, Miroslav Gudović i Zoran Vukov po 4, Lazar Čavić, Vojislav Popović i Ivica Najić po 3 i Radovan Vasić 1,5 poena. Nagrade zasluženo najboljim učesnicima u seniorskoj konkurenciji uručio je Tomislav Ćirković, direktor Javne ustanove „Sportski centar“.

Najuspešniji u juniorskoj konkurenciji bio je Nemanja Martić iz Pećinaca, koji je iz 10 partija osvojio 9 poena. Plasman preostalih učesnika: Jovan Petrović i Nikola Jovanović po 8, Miloš Kocoljevac 7, Jovan Nešković 6, Nikola Kocoljevac 5,5, Janko Papuga, Mihajlo Komplenac i Filip Čubrilo po 3,5 i Marko Repac 1 i Mihajlo Dudić bez poena, a najuspešnijim mladim šahistima medalje je dodelio Dejan Živanović, pomoćnik predsednice opštine Pećinci.
5
PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI SLIKARI I POETE OPŠTINE PEĆINCI

U okviru manifestacije Dani opštine Pećinci, danas su u Kulturnom centru Pećinci dodeljene nagrade učenicima osnovnih škola sa teritorije pećinačke opštine, koji su pobedili na literarnom i likovnom konkursu ove ustanove.

Mladim pobednicima, nagrade su uručili Snežana Gagić načelnica Odeljenja za društvene delatnosti i Jovan Devrnja direktor Kulturnog centra i član žirija, koji je u svom obraćanju deci istakao značaj konkursa jer na svojevrstan način pobuđuje njihovu maštu.

„Ove godine smo imali daleko više prijavljenih učenika, a žiri nije imao ni malo lak zadatak. Po prvi put smo dodelili po dve druge i dve treće nagrade za oba konkursa u obe kategorije. Inače, deca koja su se prijavila na literarni konkurs bave se pisanjem u okviru svoje škole ili posećuju literarne sekcije, te se vidi jedan kontinuitet i kvalitet u radu, što je veoma važno za tu decu i zato su ona tako odskočila i ove godine napravila sjajan uspeh. Takođe, i deca koja su učestvovala na likovnom konkursu pokazala su izuzetan talenat i neverovatnu maštu“ – rekao je Devrnja.

Na ovogodišnjem literarnom konkursu „Na krilima mašte“, pristiglo je preko 50 radova, a mladi pesnici bili su u prilici da svoj talent iskažu putem teme „Aplauz za knjigu“. Odluku o pobednicima ovogodišnjeg konkursa doneo je stručni žiri u sastavu Gordana Šarić, Radovan Drljača i Jovan Devrnja.

U kategoriji od I do IV razreda prvo mesto osvojila je Milana Velikić, učenica IV razreda iz Pećinaca, drugo mesto pripalo je Leni Živojnov, učenici II razreda iz Šimanovaca, a treće mesto podelile su Ana Milićević učenica III razreda iz Donjeg Tovarnika i Dunja Radosavljević učenica IV razreda iz Šimanovaca.

U kategoriji od V do VIII razreda najbolja je bila Katarina Obrenović učenica VIII razreda iz Šimanovaca, drugo mesto osvojila je Milica Ljubičić učenica VII razreda iz Deča, a treće mesto podelile su Andrea Vukić učenica VII razreda iz Pećinaca i Aleksandra Stanisavljević učenica V razreda iz Deča.

Žiri u sastavu Goran Arsenijević Garsija i Dragoljub Trindić, takođe, nije imao lak zadatak da od ukupno prispelih 60 radova na likovnom konkursu „Deca opštine Pećinci, likovni stvaraoci“ na temu „Sunce je izvor života“ odaberu najbolje, te su i na tom konkursu u obe kategorije dodeljene po dve nagrade za drugo i treće mesto.

U kategoriji od I do IV razreda najbolja je bila Dorotea Đorđević učenica II razreda iz Šimanovaca, drugo mesto podelili su Petra Ćirković učenica II razreda iz Šimanovaca i Petar Somborski učenik II razreda iz Ašanje, a treće mesto takođe su podelili Pavle Radojčić učenik II razreda i Stevan Bakaić učenik II razreda, obojica iz Ašanje.

U kategoriji od V do VIII razreda prvo mesto osvojila je Sara Đurić učenica VI razreda iz Šimanovaca, drugo mesto podelili su Tea Maljković i Mateja Jovanović učenici V razreda iz Šimanovaca i Ognjen Delić učenik VI razreda iz Karlovčića, dok su treće mesto podelili Đorđe Stojanović učenik VI razreda i Milena Dražić učenica VII razreda iz Šimanovaca.

6

OLIMPIJADA PREDŠKOLACA NA ŠETALIŠTU U PEĆINCIMA


U okviru obeležavanja Dana opštine, na šetalištu u Pećincima održana je Olimpijada predškolaca, u organizaciji Sportskog saveza „Razvoj sportova“ pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave. Šetalište je danas bilo ispunjeno osmesima preko 200 predškolaca sa teritorije pećinačke opštine, koji su na poligonu spretnosti pokazali veštine u savladavanju prepreka, takmičeći se sa svojim vršnjacima.

Ispred lokalne samouprave manifestaciji su prisustvovale Snežana Gagić načelnica Odeljenja za društvene delatnosti i predsednica opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički koja je obraćajući se malim takmičarima istakla značaj ovog sportskog događaja, jer, kako je rekla, na jesen polaze u prvi razred gde ih očekuje više obaveza, ali na sport ne smeju da zaborave.

„Ovo je prilika da stavimo krunu na jedan period koji su deca provela u predškolskoj ustanovi i da ih pripremimo za ono što sledi a to je polazak u prvi razred, koji je svakako velika promena za njih. Pored lepog druženja danas, važno je da deca shvate da je bavljenje sportom od izuzetne važnosti za njihov pravilan razvoj i da treba da nastave da se bave sportom bez obzira koliko obaveza imaju“ – rekla je prva žena pećinačke opštine.

Po završetku takmičarskog dela programa, nasmejani i veseli predškolci okitili su se medaljama, koje su im uručili predsednica Dubravka Kovačević Subotički, načelnica Snežana Gagić i predsednik Sportskog saveza Siniša Đokić, sa željom da im upravo te medalje budu svojevsrtan podsetnik na jedan period njihovog najmlađeg i najbezbrižnijeg doba.

7

KADRIL I KOLO PEĆINAČKIH MATURANATA


Uz korake kadrila i muziku Štrausove operete „Slepi miš“, preko 100 maturanata pećinačke Tehničke škole „Milenko Verkić Neša“ juče su tačno u podne, na šetalištu u Pećincima, zaplesali ples tolerancije na maturantskoj paradi, zajedno sa njihovim vršnjacima širom zemlje i Evrope.

Pokrovitelj manifestacije i ove godine je opština Pećinci, a ispred lokalne samouprave maturantima su pružile podršku Snežana Gagić načelnica Odeljenja za društvene delatnosti i Dubravka Kovačević Subotički predsednica opštine, koja je u obraćanju istakla značaj ovog dana, jer se maturanti upravo nalaze na životnoj prekretnici, kada, kako kaže, ulaze u svet odraslih, kada sve zavisi isključivo od njih.

“Pred njima su dva puta – ili će nastaviti školovanje ili potražiti posao. Bez obzira šta odluče, ja im želim sreću, kao i da zaposlenje potraže u svojoj sredini, da ostanu ili se vrate u Pećince, jer kao što znate poslovanje velikog broja kompanija u našoj opštini rezultiralo je malim brojem nezaposlenih i novim radnim mestima. Takođe, želim im da postanu časni ljudi, jer ideja ove manifestacije upravo je povezivanje mladih kroz ples i muziku – bez granica, bez nasilja i bez razlika“ – rekla je prva žena pećinačke opštine.

Maturantima se obratila i direktorka Tehničke škola Spomenka Rakić, koja im je poželela uspeh u daljem životu ali i zahvalila na protekle četiri godine, kada su, kako je rekla, zajedno preživljavali sve njihove uspehe i neuspehe, u nadi da će pamtiti samo lepe trenutke iz srednjoškolskih dana, a ispred pećinačkih maturanata Milan Ivanović iz Popinaca predsednik učeničkog parlamenta posebno se zahvalio profesorima STŠ „Milenko Verkić Neša“.

Na kraju manifestacije “Ples tolerancije”, nakon kadrila, maturanti pećinačke srednje škole tradicionalno su zaplesali kolo, a pridružili su im se i profesori, kao i prisutni građani.

8

“SAMA U KUĆI” PRED ŠIMANOVAČKOM PUBLIKOM

U Domu kulture u Šimanovcima publika je juče imala priliku da uživa u zabavnoj pozorišnoj predstavi dramske sekcije Osnovne škole „Dušan Jerković Uča“ iz Šimanovaca „Sama u kući“, u režiji Mirjane Živojnov i Vesne Devrnja.

Učenicima šimanovačke škole, njihovim nastavnicima i roditeljima koji su bili u publici, najpre se obratio direktor Kulturnog centra Pećinci Jovan Devrnja koji je podsetio na veliki uspeh predstave „Sama u kući“, čime je ona i zaslužila da bude deo oficijelnog programa obeležavanja Dana opštine Pećinci.

„Predstava koju ćete danas videti bila jedna od najuspešnijih na ovogodišnjoj Zonskoj smotri dečjeg dramskog stvaralaštva Srema i plasirala se među 13 najboljih amaterskih dečjih predstava Vojvodine na “Majskim susretia“ u Temerinu. Uspeh je utoliko veći ako se zna da je na Vojvođanskoj smotri učestvovao veliki broj poluprofesionalnih glumačkih društava i da je Osnovna škola iz Šimanovaca jedna od retkih koja je uopšte dospela u finale takmičenja. Zato, uživajte danas u igri na sceni vaših drugara iz škole“ – rekao je Jovan Devrnja pozdravljajući publiku.

Podsećamo, na Zonskoj smotri dečjeg dramskog stvaralaštva u Pećincima ekipa predstave „Sama u kući“ osvojila jue tri nagrade – Nađa Knežević i Aleksandra Đenić za glumačko ostvarenje, Mirjana Živojnov i Vesna Devrnja za rediteljsko ostvarenje, a kompletan ansambl predstave za dosledni žanrovski postupak.

9

DARKO PANTIĆ POBEDNIK NA TAKMIČENJU U STONOM TENISU


Sportski savez „Razvoj sportova“ upriličio je još jedno sportsko takmičenje povodom Dana opštine Pećinci. U sportskoj hali u Donjem Tovarniku danas je održan Turnir u stonom tenisu, za koji se prijavilo petnaest takmičara, koji su bili podeljeni u dve grupe.

U jakoj konkurenciji, najuspešniji je bio Darko Pantić iz Donjeg Tovarnika, koji je u finalu savladao Milinka Aleksića, iz Donjeg Tovarnika sa 3:0 i zasluženo osvojio prvo mesto. Drugo mesto pripalo je poraženom iz finala Aleksiću, dok se za treće mesto izborio Milan Vračević, takođe, iz Donjeg Tovarnika.

Opština Pećinci i ove godine je pokrovitelj Turnira, a pehare i medalje najuspešnijima uručili su Tomislav Ćirković direktor Javne ustanove „Sportski centar“ i Željko Trbović načelnik Opštinske uprave opštine Pećinci, koji je na kraju turnira pohvalio takmičare na prikazanoj sportskoj i fer igri i zahvalio im se što su ulepšali Dane opštine i ove godine, jer, kako kaže, stoni tenis postaje sve popularniji u pećinačkoj opštini, i da se nada da će ovakvi turniri izazvati još veće interesovanje kod mladih za ovaj sport.

10

TAKMIČENJE U PECANJU ŠARANA NA PLOVAK U SUBOTIŠTU


Udruženje ribolovaca “Donji Tovarnik” organizovalo je danas, povodom obeležavanja Dana opštine Pećinci, takmičenje u pecanju šarana na plovak na jezeru u Subotištu. Pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave, ovo tradicionalno takmičenje okupilo je 50 sportskih ribolovaca, ali i stotinak posmatrača na jezeru.

Medalje i pehare najuspešnijim pecarošima uručio je načelnik Opštinske uprave Željko Trbović, koji je tom prilikom naglasio da lokalna samouprava dosta ulaže u amaterski sport, jer, kako kaže, on okuplja ljude sa ciljem da se ne samo takmiče, nego i druže.

“U okviru obeležavanja Dana opštine Pećinci imali smo dosta različitih manifestacija. Sa današnjim danom završavamo sportske aktivnosti, a Dane opštine Pećinci završićemo svečanom sednicom Skupštine opštine u ponedeljak, 22. maja. Veoma smo zadovoljni odzivom ribolovaca na takmičenje u pecanju i rezultatima koji su takmičari postigli, a posle svega – družićemo se uz lep paprikaš” – rekao je Trbović.

U pecanju šarana na plovak, najuspešniji je bio Vladimir Stakić iz Subotišta, koji je upecao ukupno 13,1 kilogram šarana. On je istovremeno i dobitnik nagrade za najvećeg upecanog šarana – uspeo je da se „izbori“ sa šaranom teškim 9,1 kilogram. Drugo mesto osvojio je Zoran Bandić iz Donjeg Tovarnika (5,1 kilogram) a treće Aleksandar Kokar iz Brestača (5 kilograma).

Inače, osim dobitnika medalja i pehara, u pecanju su bili veoma uspešni i mladi sportski ribolovci – osmogodišnji Marko Sudetić iz Brestača koji je ulovio šarana teškog 4,4 kilograma, i dvanaestogodišnji Mihailo Petrović sa 400 grama lakšim šaranom. U takmičenju je učestvovala samo jedna dama – Ljubina Petrović iz Obrenovca.

11

KRAJIŠKI VIŠEBOJ U ŠIMANOVCIMA


U nedelju, 21. maja. u Šimanovcima je na pomoćnom terenu FK Hajduk 1932 održan još jedan sportski događaj, povodom Dana opštine Pećinci. Bogat sportski program proteklih dana, upotpunilo je Udruženje Krajišnika zapadno od Drine organizujući IV Krajiški višeboj, pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave.

Najuspešnijim krajišnicima, koji su se takmičili u nadvlačenju konopca, skoku u dalj iz mesta, balotama, bacanju kamena s ramena i pretezanju štapa, nagrade su uručili Rajko Jević, predsednik Udruženja Krajišnika zapadno od Drine i Zoran Vojkić zamenik predsednice pećinačke opštine.

„Drago nam je što su se ovde odomaćile veštine, koje su doneli ljudi iz Krajine. Vi ste naši sugrađani i opština će u svakom pogledu pomoći da se organizacija Krajiškog višeboja ne prekida“ – rekao je Vojkić.

Najbolji pojedinac Krajiškog višeboja je Bojan Guteša iz Šimanovaca, koji će narednih godinu dana nositi titulu – „krajiški harambaša“. U disciplini pretezanje štapa najuspešniji je, takođe, Bojan Guteša, dok je u povlačenju konopca nagradu dobilo Udruženje krajišnika Ogar. U takmičenju u balotama najuspešnija je bila ekipa iz Šimanovaca, dok je u bacanju kamena s ramena titulu najboljeg poneo Novo Mitrović iz Pećinaca, a u skoku u dalj iz mesta Novak Subotić iz Šimanovaca. Nakon bodovanja plasmana po disciplinama, za najbolju ekipu proglašena je ekipa domaćina, drugo mesto je osvojila ekipa iz Pećinaca, dok je treće zauzela ekipa iz Ogara.

12

MILAN ĐURĐEVIĆ DVOSTRUKI POBEDNIK PEĆINAČKE FIJALERIJADE


Pretposlednjeg dana obeležavanja Dana opštine, održana je IV pećinačka Fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba “Pećinački lipicaner”. Nakon intoniranja himne Republike Srbije, u izvođenju hora Sveti Nikolaj Srpski iz Stare Pazove, Fijakerijadu je svečano otvorio Željko Trbović, načelnik Opštinske uprave opštine Pećinci, koja je i pokrovitelj manifestacije.

Obraćajući se takmičarima i prisutnima načelnik Željko Trbović pre svega je istakao značaj ove manifestacije, jer kako je rekao, pećinačka lokalna samouprava dosta ulaže u sport, a konjički sport postaje sve masovniji u pećinačkoj opštini.

“Takmičarima želim da danas postignu željeni uspeh i nastave da se bave ovim sportom koji smo pomalo svi zaboravili, jer kao što znate traktori su zamenili ove plemenite životinje, koje su time postale nepravedno zapostavljene. Međutim, razvojem konjičkog sporta zadnjih godina i u našoj opštini, to se menja a želja nam je da privučemo i što veći broj dece da se bave ovim plemenitim sportom” – naglasio je Trbović.

Predsednik “Pećinačkog lipicanera” Zoran Petković rekao je da je današnja fijakerijada revijalnog karaktera, ali da se trude da svake godine organizuju što zanimljiviju manifestaciju sa većim brojem učesnika, kao i da prošire broj članova svog kluba, koji trenutno broji oko 40 članova.

Na današnjoj IV pećinačkoj Fijakerijadi u kategoriji dvoprega pobednički pehar pripao je domaćem takmičaru Milanu Đurđeviću iz KK “Pećinački lipicaner”, drugo mesto zauzeo je Miša Stojkov iz KK “Quarter” Zrenjanin, dok je treće pripalo Milenku Radakoviću iz egrele “Bulić”. Najbolji i u kategoriji četvoroprega bio je Milan Đurđević, dok je drugo mesto pripalo Milošu Plavšiću iz KK” Dobanovački sersan” Dobanovci, a treće Draganu Trnjakov iz KK “Stapar” Stapar.

Današnju fijakerijadu obležila su i specijalna priznanja i to – nagrada za najlepšeg pastuva pripala je Milenku Sekuliću iz Prhova, za najlepšu kobilu Ognjenu Radovanoviću iz Bogatića, za najlepši par mladih konja Dragiši Marjanoviću iz Obrenovca, za najmlađeg učesnika Lazaru Jovičiću iz Sopota i za najstarijeg učesnika Draganu Birčaninu iz Obrenovca.

Manifestaciju je ulepšalo Udruženja žena “Sremice” iz Pećinaca koje je na štandu sa rukotvorinama za posetioce pripremilo i tradicionalne sremačke kolače, a u umetničkom delu programa nastupio je pećinački folklorni ansambl “Društvo za negovanje narodne tradicije”.

13

“SVINJARSKO POVEČERJE” U DONJEM TOVARNIKU

Svinjarsko povečerje, jedna od poslednjih manifestacija obeležavanja Dana opštine Pećinci, održano je sinoć u lovačkom domu u Donjem Tovarniku, gde se nalazi i replika tradicionalne sremske svinjarske kolebe. Organizator manifestacije čiji je cilj da sačuva od zaborava tradicionalni način života sremskih svinjara – Turistička organizacija opštine Pećinci pripremila je bogat program protkan tradicijom „svinjskog Srema“, od autentične svinjarske tarane koju je skuvao Lazar Blagojević, zaslađene đakonijama koje su pripremile vredne ruke članica Udruženja žena „Ogarčanke“, do demonstracije veštine pucanja bičem po kojoj su sremski svinjari bili prepoznatljivi, a koju su upriličili čuveni golubinački pesnik i šeret Stevan Vidović Brica, Dečanin Igor Kresojević, Joška Kohut iz Obreža i gosti iz Boljevaca Aleksandar Kablar i Branislav Aleksić.

Načelnik Opštinske uprave Opštine Pećinci Željko Trbović, koji je uručio priznanja najuspešnijim pucačima bičem Igoru Kresojeviću i Stevanu Vidoviću Brici, kao i kuvaru Lazaru Blagojeviću, tom prilikom je rekao da sećanje na sremske svinjare ne sme biti izgubljeno, a da Donji Tovarnik ima tu čast da bude čuvar ovog sećanja.

U muzičkom delu programa nastupila je ženska pevačka grupa „Svitac“ iz Deča i talentovani mladi harmonikaši iz Brestača braća Milan i Marko Nikolić.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije opštine Pećinci Ljubica Bošković posetiocima je premijerno predstavila novu liniju suvenira, urađenih u dekupaž tehnici, sa motivima svinjarske kolebe u Donjem Tovarniku, kakva već postoji sa motivima srednjovekovne tvrđave Kupinik.
14

SVEČANOM SEDNICOM ZAVRŠENO OBELEŽAVANJE DANA OPŠTINE PEĆINCI

Svečanom sednicom Skupštine opštine Pećinci danas je, u prisustvu predstavnika javnog, kulturnog, privrednog i političkog živote pećinačke opštine i gostiju iz celog Srema, završeno sedmodnevno obeležavanje Dana opštine Pećinci 22. maja, Svetog Nikole letnjeg.

Sednicu je vodio predsednik pećinačkog parlamenta Sava Čojčić, koji je otvarajući sednicu naglasio da je u aktuelnom sazivu Skupštine opštine postignut najviši nivo jedinstva od uvođenja višestranačja u Srbiji.

„Zahvaljujući ostvarenom jedinstvu, međusobnom razumevanju i uvažavanju, danas se ne iscrpljujemo razmiricama i sukobima, već svu svoju energiju usmeravamo u stvaranje pozitivnog ambijenta za razvoj privrede, stvaranje novih radnih mesta za naše građane, razvoj infrastrukture i unapređenje kvaliteta života u lokalnoj zajednici“ – konstatovao je Čojčić.

Predsednica opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički je u svom obraćanju podsetila da je ova opština za 57 godina postojanja prešla dug put od jedne male poljoprivredne sredine sa samo jednim industrijskim pogonom, do opštine u kojoj danas posluju brojne multinacionalne, ali i brojne uspešne domaće kompanije.

„To su svakako rezultati na koje možemo da budemo ponosni, ali taj ponos moramo da podelimo sa onima koji su nas na tom putu podržali, jer ovaj put nismo, niti bismo mogli da pređemo sami. Na tom putu imali smo i podršku Vlade Republike Srbije, i podršku Pokrajinske vlade, ali i podršku privrednika koji su svoje pogone izgradili u našoj opštini i koji su dobar glas o nama prenosili dalje svojim poslovnim partnerima. Međutim, kada govorimo o uspesima ni jednog trenutka ne smemo zaboraviti da je pred nama još mnogo posla koji moramo uraditi, uvek se rukovodeći jednom jedinom osnovnom idejom vodiljom, a to je da opštinu Pećinci za generacije koje dolaze učinimo boljom od one koju smo zatekli“ – rekla je prva žena pećinačke opštine.

Na svečanoj sednici su dodeljene i opštinska priznanja za humanost, društvenu odgovornost i uspešnu saradnju.

Predsednica opštine uručila je plakete za humanost Đorđu Petkoviću, rođenom Dečaninu koji danas živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama i koji je donirao sredstva za uređenje osnovne škole u Deču, grupi roditelja iz Brestača za dobrovoljni rad na uređenju brestačke osnovne škole i Milivoju Mikanoviću za 55 dobrovoljnih davanja krvi.

Načelnik pećinačke opštinske uprave Željko Trbović uručio je priznanja za društvenu odgovornost kompanijama „Dinara-Romanija PDB company“, „Coficab“ i „Beogas“.

Zavalnice za uspešnu saradnju uručio je zamenik predsednice opštine Zoran Vojkić, a ovogodišnji dobitnici su nemačka kompanija „Robert Bosch“, Udruženje žena „Majka Angelina“ iz Kupinova i Sremska televizija.

U ime nagrađenih skupu su se obratili direktor fabrike Boš u Šimanovcima Rihter Peter i Željko Bjelan direktor Beogasa.

Rihter Peter je rekao da je kompaniji Boš veliko zadovoljstvo da kao deo lokalne zajednice kroz saradnju sa pećinačkom lokalnom samoupravom bude deo jedne uspešne priče o opštini Pećinci.

Željko Bjelan je izjavio da su današnje nagrade odraz kvalitetne saradnje između lokalne samouprave i privrednih subjekata i naglasio da se samo uz takvu saradnju može očekivati dugoročni rast, kako za opštinu Pećinci, tako i za privrednike koji posluju na njenoj teritoriji.

Svečanost su svojim nastupima uveličali naša renomirana dramska umetnica Ivana Žigon, mlada vokalna solistkinja Irina Arsenijević i recitatorke Milana Velikić i Katarina Obrenović, pobednice nedavno završenog literarnog konkursa pećinačkog Kulturnog centra.

15

Opis slobodan

Check Also

Zajednicka slika

PRIJEM NA BELOM DVORU ZA ĐAKE GENERACIJE

Na svečanosti koja je organizovana 30.juna u Belom dvoru nagrađeno je više od 500 đaka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *