Home / PIP-ov kutak za mlade / IVAN ĆIRKOVIĆ: ZDRAVLJE I ZNANJE NEMAJU CENU, ZATO TREBA ULAGATI U SEBE
ivan-1

IVAN ĆIRKOVIĆ: ZDRAVLJE I ZNANJE NEMAJU CENU, ZATO TREBA ULAGATI U SEBE

Ivan Ćirković (31) iz Pećinaca završio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja na kome je stekao zvanje profesora, a trenutno živi i radi u Ujedinjenim Arapaskim Emiratima, odnosno u Dubaiju. Za Pećinački info portal govori o razlozima odlaska iz Srbije, ali i o uspomenama koje ga vezuju za mestu u kome je odrastao.

ivan-3

PIP: Čime se trenutno baviš?

– Radim kao personalni trener u multinacionalnoj kompaniji „Fitness First“. Opis mog posla je veoma obiman i kompleksan, ali sama suština je kreiranje specifičnih individualnih trenažnih programa i sprovođenje istih u skladu sa ciljevima klijenata. Sami ciljevi programa su redukcija telesne težine, korekcija deformiteta, povećanje telesne težine, korekcije telesnog sastava, oporavak nakon povreda, unapređivanje motoričkih sposobnosti sportista i naravno nutritivni saveti u skladu sa potrebama klijenata. Ispred svega navedenog je najvažnija motivacija i želja za promenom životnog stila ako govorimo o rekreativcima i postizanju što boljih rezultata ako su u pitanju profesionalni sportisti.

PIP: Šta je bio razlog tvog odlaska iz Srbije?

– Razlog je bio pre svega novi izazov u životu. Sigurno da je i podsvesna želja za većom novčanom zaradom odigrala ulogu, ali ne toliko bitnu da bih samo zbog toga napustio Srbiju. Otkriću Vam i zašto. Pre svega, moja ljubav prema sportu mi je dala mogućnost da osetim dobre i loše strane profesionalnog sporta i sportiste. Karijeru sam počeo vrlo uspešno ali kako su godine prolazile, povrede su bile sve češće što je dovelo do razloga da loptu zamenim sa knjigom. Tokom studiranja sam istovremeno radio i sakupljao znanje, veštine i iskustva od najboljih u mom sadašnjem poslu. Vođen time sam kreirao sopstveni sistem treninga i vežbi potkrepljenih odličnim rezultatima što me je motivisalo da idem što dalje i dublje, u samu srž ljudskog pokreta i funkcionalnog kretanja tela. To me je motivisalo da pokrenem sopstveni poslovni iskorak i postanem partner u otvaranju fitnes studija koji i dan danas vrlo uspešno radi. Ako vam kažem da sam za 4 godine postojanja kluba i postizanja sjajnih rezultata sa fenomenalnim ljudima, pored toga pisao stručne tekstove za dva web magazina (o treningu i ishrani), organizovao predavanja (o ishrani, motivaciji i promeni životnog stila) i pešačke maratone po celoj Srbiji (boravak u prirodi i upoznavanje naše zemlje), shvatićete koliko sam se za zalagao dok sam bio u našoj državi.Kao vrhunac moje karijere  (pored diplomiranja) je objava mog naučno-istraživačkog rada i predstavljanje istog na Međunarodnoj naučnoj konferenciji. I to je bio trenutak kada sam osetio da mi treba promena i novi izazov, da mogu više.

PIP: Kakve uspomene te vezuju za Pećince?

– Svakako da me vezuju najlepše uspomene. One su najviše vezane sa nezaboravno detinjstvo i prijateljstva koja gajim do danas. Sve one igre, nestašluci i druženja su jedna od najradosnijih sećanja u mom životu. A koliko sam vezan za Pećince govori i činjenica da je moja sadašnja supruga i kum iz Pećinaca, kao i većina mojih prijatelja. Iz Pećinaca je moje putovanje krenulo, dalo mi je krila letim daleko, a gde će se taj krug završiti, niko ne zna…

PIP: Da li te ispunjava trenerski posao?

ivan-4

– Ispunjava me u svakom smislu. Pre svega sa ljudske strane, gde zaista možeš da pomogneš nekome da promeni sebe na bolje, nebitno od cilja. Trenutak kada ta promena inicira boljitak u svim životnim segmentima je znak da radite pravu stvar za nekog i na kraju sebe. Sa poslovne strane, fizička aktivnost je danas naučna kategorija. Svaki pokret i podatak je potkrepljen znanjem. Ako radiš na sebi, unapredićeš posao, ako unaprediš posao, više ćeš zaraditi. Zdravlje i znanje nemaju cenu, zato treba ulagati u sebe. To je ona nit koja me motiviše da idem uvek napred.

PIP: Šta za tebe predstavlja fitnes?

– Fitnes je za mene pre svega način života i neizostavni deo moderne sadašnjice. Zašto? Zato što je fizička aktivnost danas lek. Fizička neaktivnost, nezdrava ishrana i stres su rane današnje civilizacije. Ove tri pojave su uzrok bolesti, deformiteta i depresije. Fitnes u najboljem slučaju sprečava ili u najgorem slučaju usporava pomenute degenerativne promene. Naša uloga kao pedagoga je da edukujemo ljude, pre svega decu, o benefitima fizičke aktivnosti počev od najranijeg pa sve do najstarijeg doba.

PIP: Kada se javila ljubav prema sportu?

– Ljubav prema sportu se javila od ranih dečačkih dana, okupljanja na igralištu ispred zgrade ili kod škole. Igrali smo različite igre, organizovali takmičenja, imali sopstvene timove za fudbal, košarku i odbojku. To su najlepši trenuci mog detinjstva. Naravno, ključan je bio uticaj moje porodice jer naime i otac i majka su se bavili sportomu mladosti, pogotovo otac koji je bio profesionalni fudbaler. Sportsko vaspitanje su preneli kako na mene tako I na mog mladjeg brata.

PIP: I otac ti se bavi sportom i trenerskim radom?

– Otac je ceo život u sportu, tako je i Ranije kao vrlo aktivni i veoma talentovani sportista, danas više u organizacionim strukturama i prenošenju znanja i iskustva na mladje.

PIP: Kako izgleda tvoj radni dan?

– Moj radni dan je vrlo aktivan od ranog jutra do večernjih sati. S obzirom da radim u ozbiljnoj kompaniji i svetskoj metropoli, moj prvi trening je već u 6 ujutru a poslednji u 9 uveče. Pauzu koristim za redovne obroke i sopstvene treninge. Svakodnevno sastavljam programe i izveštaje u skladu sa kreiranim biznis planom i zadatim ciljevima klijenata.. Svaki slobodan trenutak i dan provodim na plaži sa suprugom i prijateljima, a uveče se obavezno posećuju različiti restorani kojih ovde ima u ogromnom broju, tako da raspoloživost svih kuhinja sveta je kao na dlanu.

PIP: Koliko dnevno vežbaš? 

– Isključivo za sebe jednom dnevno, ali priroda mog posla je takva da sam praktično u pokretu većinu radnog vremena. Demonstracija i korekcija zadatih vežbi zahteva konstatnu prisutnost, budnost i koncetraciju vežbača, tako i mene kao njihovog trenera.

PIP: Kako vidiš sebe za pet godina? 

– Definitivno vidim sebe u nekoj vrsti edukativnog programa vezanog za fizičku aktivnost dece, tinejdžera, sportista,  odraslih i osoba trećeg osoba, kao i povezanost sa nutricionizmom, životnim stilom i motivacijom za promenom istih.

PIP: Tvoj životni moto?

ivan-2

– Ako postojiš, onda dišeš. Ako dišeš, onda pričaš. Ako pričaš, onda pitaš. Ako pitaš, onda misliš. Ako misliš, onda istražuješ. Ako istražuješ, onda imaš iskustvo. Ako imaš iskustvo, onda učiš. Ako učiš, onda rasteš. Ako rasteš, onda želiš. Ako želiš, onda nadješ. Ako nadješ, onda sumnjaš. Ako sumnjaš, onda pitaš. Ako pitaš, onda razumeš. Ako razumeš, onda znaš. Ako znaš, onda želiš da znaš još više. Ako želiš da znaš još više, onda si živ.

S.S.

 

Opis slobodan

Check Also

saska ok

ALEKSANDRA BAKIĆ – UČENICA GENERACIJE TŠ “MILENKO VERKIĆ NEŠA”

Aleksandra Bakić, učenica IV 1 ekonomski tehničar, proglašena je za đaka generacije Tehničke škole “Milenko Verkić …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *