Home / Kupinovo

Kupinovo

KUPINOVOKupinovo je naselje u Srbiji u opštini Pećinci u Sremskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1866 stanovnika.

Kupinovo je jedino sremsko selo koje je bilo kraljevski grad. Naime, u njemu su ostaci grada Kupinika, sedišta srpskog despota Lazarevića i Đurđa Brankovića. Turci su ga 1521. godine osvojili i spalili. U Kupinovu se nalazi crkva Svetog Luke poznata među seljanima kao Despotska crkva koja je najstarija pravoslavna crkva severno od Save i Dunava. Iz temelja rušena obnovljena je 1730. godine. U blizini se takođe nalazi i manastir Obed poznatiji kao crkva majke Angeline.

Najstariji deo sela je sačuvan i zaštićen kao Etno-selo i tu se nalaze neke od najstarijih kuća u Vojvodini, koje su zakonom zaštićene kao kulturna dobra Srbije. Ima kuća sa početka XIX veka koje su pravljene od pletari sa trščanim krovom. Kuće imaju tremove i doksate sa drvenim stubovima i arkadama.

Ovde se nalaze Srpska pravoslavna crkva Svetog Duha u Kupinovu, Ambar sa kotobanjom,Žike Maričića 17 u Kupinovu, Ambar sa kotobanjom, Savska 15 u Kupinovu, Finansijska kasarna u Kupinovu.

U blizini sela nalazi se Obedska bara, atraktivno turističko područje za odmor i izlete u prirodi, kao i za lov. U blizini je takođe obala reke Save koja pruža lepa mesta za izlete i bavljenje sportovima na vodi.

U naselju Kupinovo živi 1586 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,7 godina (38,1 kod muškaraca i 41,2 kod žena). U naselju ima 668 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,06.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.