Home / Društvo / ZA REGRESIRANJE TROŠKOVA PREVOZA PEĆINAČKIH SREDNJOŠKOLACA PREKO 2,2 MILIONA DINARA
17052017_Mirovic_Njilas_prevoz 02 (1)

ZA REGRESIRANJE TROŠKOVA PREVOZA PEĆINAČKIH SREDNJOŠKOLACA PREKO 2,2 MILIONA DINARA

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice odobrio je opštini Pećinci sredstva u visini od 2.202.014,00 za regresiranje prevoza učenika srednjih škola. Na teritoriji opštine Pećinci ima 446 učenika putnika koji su ostvarili pravo na regres.

Potpisivanju ugovora sa predstavnicima svih 45 gradova i opština na teritoriji AP Vojvodine, koje su, putem konkursa, dobile sredstva za regresiranje prevoza učenika srednjih škola prisustvovao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i  pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš.U ime opštine Pećinci ugovor je potpisala predsednica opštine Dubravka Kovačević Subotički.

Za ovu namenu iz pokrajinskog budžeta je izdvojeno 183.000.000,00 dinara. Na konkurs pokrajinskog sekretarijata nadležnog za obrazovanje prijavile su se sve lokalne samouprave i ovaj iznos je raspoređen na sve opštine i gradove u Vojvodini. Inače, u školskoj 2016/2017. godini učenika-putnika na teritoriji AP Vojvodine ima više od 21.000, što je više od trećine od svih srednjoškolaca u Vojvodini.

Resorni sekretar Mihalj Njilaš govorio je o značaju konkursa za regresiranje prevoza učenika, kao i o uslovima i kriterijumima za dodelu budzetskih sredstava za ovu namenu.

-Ovim konkursom još jednom smo pokazali da nam je stalo do naših đaka, da se trudimo da im obezbedimo normalne uslove za školovanje i da im pružimo mogućnost izbora da, ako u njihovom mestu ne postoji srednja škola ili željeni obrazovni profil, mogu da putuju u neko drugo mesto. Ovim konkursom smo, takođe, pokazali da želimo da i dalje sarađujemo sa lokalnim samoupravama, da pronalazimo rešenja u zajedničkom interesu, da se pomažemo. U toj saradnji briga o mladima mora da ima posebno mesto, jer samo zajednica koja se stara o mladosti može da računa na blagostanje u budućnosti, rekao je Mihalj Njilaš.

On je dodao da je i ovaj konkurs samo jedan korak u nizu koji nas vodi ka stvaranju boljeg i lepšeg društva, društva jednakih šansi za sve, u kome je obrazovanje dostupno svima.

Kad je reč o kriterijumima za dodelu ovih sredstava, pored broja učenika-putnika, to su bili relacija putovanja, stepen razvijenosti opštine, kao i mogućnost finansiranja prevoza iz lokalnih budzeta.

Opis slobodan

Check Also

srednja-skola-660x330

PEĆINAČKA SREDNJA ŠKOLA ĐACIMA NUDI ZANIMANJA KOJA IDU U KORAK SA VREMENOM I POTREBAMA TRŽIŠTA RADA

Nakon polaganja male mature, sledeći korak za male maturante, dok na red ne dođe upis …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *