Home / PIP-ovi intervjui / ŽIVOT U CRNO BELOM SVETU: VLADIMIR ŠARIĆ – NOVINAR, ŠAHISTA I ENIGMATA
Vladimir Saric

ŽIVOT U CRNO BELOM SVETU: VLADIMIR ŠARIĆ – NOVINAR, ŠAHISTA I ENIGMATA

Vladimir Šarić, iz Šimanovaca, vrlo zanimljiva , za medije izuzetno zahvalna ličnost. Iako trenutno uživa u penzionerskim danima, okružen unicima i porodicom, vrlo je aktivan. U široj javnosti je uglavnom, poznat kao šahovski radnik: organizator i sudija na turnirima, ređe kao aktivni igrač.

-Šah sam počeo igrati u prvom razredu osnovne škole, daleke 1958. godine – kaže Vladimir Šarić – Kao gimnazijalac u Smederevu sam učestvovao u obnavljanju rada SŠK. Kao omladinski prvak Smedereva učestvovao sam 1969. na Omladinskom prvenstvu Srbije, gde sam se u konkurenciji 50-tak učesnika  plasirao u prvih petnaestak. Sledeće godine, tadašnji predsednik Smederevskog šahovskog kluba, poznati pravnik i šahovski publicista, Slavko Domazet, ponudio mi je da budem sekretar kluba, što sam i prihvatio.  U periodu od 1970. do 1981. godine bio sam sekretar, igrač (omladinac i senior), organizator takmičenja,  šahovski sudija, a postao sam i predsednik Opštinskog šahovskog saveza i organizator Opštinske lige. U to vreme sam se počeo baviti i novinarstvom pišući za lokalni list „Naš glas“ i Radio Smederevo, ali i za zagrebački „Šahovski glasnik“. Počeo sam igrati i dopisni šah, a zainteresovao sam se i za problemski šah. Početskom osamdesetih godina prelazim da živim u Šimanovce, pošto sam se oženio sa Goradnom Jovanović, nastavnicom ruskog jezika.  Od 1981. godine sam u radnom odnosu u Šahovskom savezu Jugoslavije, kao administrativni službenik.  U periodu od 1981. do 1983. godine bio sam član staropazovačkog ŠK Jedinstvo, ali sam i sudio na međunarodnim turnirima koji su igrani u Staroj Pazovi. U Šimanovcima 1983. godine osnivamo ŠK „25 maj“, koji 1998. menja naziv u ŠK Šimanovci.

549e949ce761d

Vladimir Šarić brzo je napredovao kao igrač u redovnom i u problemskom šahu, ali i kao šahovski sudija.

-Od 1980. godine imam zvanje majstora rešavača u problemskom šahu – nastavlja Šarić –  Savezni šahovski sudija postajem 1981. godine, a međunarodni sudija FIDE sam od 1986. godine, što mi je potvrdio Kongres FIDE održan te godine u Dubaiju. Tokom osamdesetih godina, kao službenik ŠSJ, učestvovao sam u organizaciji većine šahovskih takmičenja i manifestacija (ekipna i pojedinačna prvenstva, Majski festivali u Puli…). Bio sam i urednik  službenog biltena Šahovskog saveza Srbije „Mat“ od 1981. do 1988. godine, koji je 1989. prestao da izlazi. Raspadom Jugoslavije, reorganizuje se ŠSJ, pa je od 1992. postao savez četiri udružena republičko-pokrajinska saveza. Od te godine, majski šahovski festivali organizuju se, uglavnom, na crnogorskom primorju, izuzev prvog, koji je bio na Kopaoniku. Ekipa iz Šimanovaca učestvovala je više puta u festivalskim grupama u Vrnjačkoj Banji, gde je jednom bila i osvajač bronzane medalje.

Tokom tridesetogodišnjeg rada u državnoj šahovskoj organizaciji, upoznali ste mnogo poznatih šahista. Ko je na vas ostavio poseban utisak?

-Od velikana šahovske igre imao sam čast da upoznam mnogo njih – ističe Vladimir Šarić – Još dok sam živeo u Smederevu upoznao sam Mihaila Botvinika. Kaosnije i Mihaila Talja, Borisa Spaskog, Bobija Fišera, Anatolija Karpova, Garija Kasparova, Nonu Gaprindašvili (koju sam pobedio na simultanci u Smederevu), Maju Čiburdanidze. To su sve bili svetski šampioni. Poseban utisak na mene ostavio je Svetozar Gligorić, naš najpoznatiji šahista, s kojim sam se sprijateljio, a poslednjih godina njegovog života često posećivao, u nekin trenucima i pomagao. Gliga je dolazio i u Šimanovce, gde je svojevremeno imao simultanku na 20 tabli, a postao je i počasni član ŠK Šimanovci.

Velika ljubav Vladimira Šarića je i enigmatika.

– Još kao osnovac zainteresovao sam se za enigmatiku – nastavlja Šarić – Sećam se da sam u Beogradu 1964. godine kupio prvu „Enigmu“. Prve radove objavio sam kao gimnazijalac u razrednom listu. U čuvenom bjelovarskom „Čvoru“ 1969. godine objavio sam jedan rad. U skoro 50-godišnjem bavljenjem enigmatikom, učestvovao sam na brojnim takmičenjima i susretima enigmata. Prvak Srbije bio sam četiri puta u rešavanju, a jednom i u sastavljanju zagonetaka. Sarađivao sam sa mnogim enigmatskim i drugim časopisima i novinama, koji su objavili  nekoliko hiljada mojih radova. Supruga Gordana i ja činimo najuspešniji „enigmatski par“ u Srbiji, kako u rešavanju, tako i u sastavljanju zagonetaka, što dokazuju četiri osvojena pehara i preko 30 medalja sa prvenstava Srbije.  Oboje smo zastupljeni u Leksikonu srpskih enigmata, a Gordana je dobila  Povelju za životno delo od Enigmatskog saveza Srbije. Trenutno sam sekretar Enigmatskog saveza Srbije. Moj poslednji uspeh je pobeda na VII Memorijalu „Srboljub Stanković – Stanko“ u sastavljanju rebusa i indirekata (u konkurenciji  dbadesetak enigmata iz Srbije i regiona). Nedavno sam prisustvivao, kao dugogodišnji saradnik, proslavi jubileja – 65 godina izlaženja časopisa „Novosti Enigma“.

U čemu su dodirne tačke šaha i enigmatike?

-Rešavanje zagonetnih situacija za šahovskom tablom predstavljaju vrstu enigmatike – tvrdi Šarić – Najbliži enigmatici je problesmi šah, gde se zadaju problemi: mat u dva, tri ili više poteza i slično. Često je kombinuju šahovski motivi u  ukrštenim rečima. Enigmati šahisti, jednom godišnje, organizuju „Susrete enigmata Srbije“, gde su uobičajeni turniri u brzopoteznm šahu.

Za ovu priliku, Vladimir je izabrao nekoliko anagrama iz svoje i Gocine kolekcije:

  1. SLIKA NOLETA!
  2. VAŽAN JE I TON IGRE!
  3. RITAM ĆIRILOVA!
  4. PLAVI SE GOLUB u beskraju neba, al čije oštro oko, s visine vreba!
  5. RUPA na putu, vozim se i patim, u INAT neću, taksu da platim!

Vladimir  već tri godine uređuje šahovsku rubriku u časopisu „Odbrana“. Za rad u šahovskoj organizaciji Smedereva dobio je „Majsku nagradu“, a od ŠSV Plaketu  2008. godine.

PS  Da ne zaboravimo rešenja anagrama: 1. Nikola Tesla, 2. Životna energija,  3. Mira Trailović, 4. Beloglavi sup, 5. putarina.

 

 

Živko Radivojević

Opis slobodan

Check Also

TOP 1

KRG “TOP GYM”: 29 MEDALJA ZA ŠIMANOVAČKE GIMNASTIČARE

Klub za ritmičku gimnatsiku “Top gym” u Šimanovcima na takmičenju SOMBOR OPEN 2017, održanom 26. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *